Plinski kondenzacijski kotel
Slider

Plinska kondenzacijska tehnika, kako deluje?

Prednost kondenzacijskih kotlov je v tem, da za ogrevanje izkoristijo tudi toploto vodne pare, ki ob gorenju nastane. V energentih je različna vsebnost vode, v procesu gorenja se spreminja v paro. Pri povprečni stanovanjski hiši, s klasičnim ogrevalnim kotlom gre v obliki vodne pare skozi dimnik na leto približno 3000 litrov vode. Če bi želeli takšno količino segreti do uparjanja, bi potrebovali kar nekaj energije. Ravno to energijo lahko v obratnem procesu s kondenzacijo uporabimo kot koristno energijo za ogrevanje.
Če izkoristimo energijo vodne pare, se zaradi dogovora proizvajalcev v preteklosti, ko to še ni bilo tehnično mogoče, povzpnemo čez magični 100 % izkoristek energije.
Plinski Kondenzacijski Kotel

Klasični kombinirani kotli dosegajo od 90 do 95 % učinkovitost

V tovrstnih kotlih segreta voda uide v dimnik v obliki pare, s tem se izgubi znaten del energije.

Kombinirani plinski kondenzacijski kotli dosegajo od 100 do 110 % učinkovitost

Kondenzacijska tehnika visoko učinkovitost dosega z odvzemom koristne temperature odpadni vodi in njenem izkoristku za ogrevanje.

Kdaj izbrati kondenzacijski kotel in kdaj to ni najboljša odločitev ?

Pri novogradnjah, priporočamo kondenzacijski kotel kot prvo izbiro. To velja še posebej v primeru, ko smo izbrali talno, stensko ali kombinirano ogrevanje. Če želimo doseči maksimalne izkoristke, je namreč pomembno, da vodo v ogrevalnem sistemu segrevamo na čim nižjo temperaturo, ki še pokrije toplotne izgube objekta in zagotavlja želeno temperaturo prostora. Če ima voda v sistemu (npr. talnem ogrevanju) manj kot 40 ˚C, smo lahko prepričani, da se v kotlu dimni plini ohladijo do te mere, da vodna para uspešno kondenzira. Izkoristki plinskega kotla sežejo do 110 %, oljni kondenzacijski kotel pa zaradi manjše vsebnosti vlage v olju, dosega nekaj odstotkov manj.
Ogrevanje Na Plin

Pri obnovi obstoječega objekta je potreben premislek. Predvsem odsvetujemo vgradnjo kondenzacijskega kotla v objekte, ki nimajo dobro izolirane, fasade ter kakovostnih oken in imajo zaradi tega velike temperaturne izgube. Ogrevanje takega objekta bo zahtevalo višjo vhodno temperaturo ogrevalne vode, kot je optimalnih 40 ˚C, kar se bo najbolj izrazito pokazalo ravno v obdobjih nizkih temperatur. Kondenzacijski kotel bo sicer zagotavljal dovolj toplote, ki jo tak sistem zahteva, vendar ne bo deloval z maksimalnimi izkoristki. Izjema so objekti, ki imajo dobro toplotno izolacijo in nekoliko predimenzionirane radiatorje. V tem primeru lahko zaradi velikosti grelnih teles (radiatorjev) objekt vseeno dogrevamo z nižjimi temperaturami in s tem ne izgubljamo prednost, ki jih daje kondenzacijska tehnika.

Izdelki

Plinski kotli
Plinski Kondenzacijski Kotel Daikin Altherma 3 C Gas

Plinski kondenzacijski kotel Altherma 3 C Gas

Iščete varčno, vendar kljub temu preverjeno rešitev za svoj ogrevalni sistem? Če...

Toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid

Toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid

Hibridna toplotna črpalka DAIKIN s plinsko kondenzacijsko enoto predstavlja izjemno rešitev na...

Close Menu
×
Zakaj Je Pomembno Pravilno Dimenzioniranje Toplotne črpalke

Skupaj do rešitev

Potrebujete ogrevalni sistem,  nasvet, iščete storitev ali bi radi zvedeli kaj več? Ne odlašajte pišite nam.