Slider

Ogrevanje z biomaso, energentom iz naših gozdov

54 % celotne površine naše države je pokrito z gozdovi, zato je lesna biomasa domač energent, neodvisen od svetovnih energetskih trendov. Lesno biomaso štejemo med obnovljive vire energije, z malo obremenitvijo okolja, ob pretvorbi v koristno energijo za ogrevanje. Izbira lesne biomase kot energenta je smiselna pri energetskih prenovah starejših objektov, vse pogosteje pa se za ta vir ogrevanja odločajo tudi pri novogradnjah. S povečanim povpraševanjem po lesni biomasi bomo zagotavljali zdravo reprodukcijo v naših gozdovih, prispevali k uravnoteženosti CO2 bilance in obenem zmanjšali učinke toplotne grede. V primeru, da se odločimo za ogrevanje z biomaso, lahko izbiramo med tremi vrstami kotlov:

  • izredno izpopolnjenimi specialnimi kotli na polena,
  • kotli na pelete,
  • kotli na sekance.

Kdaj se odločimo za kotel na biomaso?

Kotel na lesno biomaso ni primeren za vsakega investitorja, čeprav sodobni kotli v ogrevalnih sistemih z zalogovnikom nudijo odlične izkoristke in bivalno udobje.

Za kotel na biomaso se odločimo  v primeru, da:

  • Smo investitor, ki želi lahko dostopen in izredno zanesljiv energetski vir, neodvisen od globalnih politik in odločitev,
  • Imamo dovolj prostora za kurilnico v katero lahko namestimo kotel in zalogovnik,
  • Imamo kakovosten prostor za skladiščenje kuriva,
  • Nas ne moti dodatno delo za posluževanje kotla ( nalaganje polen ali pelet, čiščenje pepela),
  • Že imamo kotel na biomaso in ga želimo zamenjati z novim bolj učinkovitim.

Prednosti sodobnih kotlov na biomaso

Uplinjevalni Kotel Na Polena Seltron Ukp

Tehnologija na področju razvoja kotlov na biomaso, je v zadnjih letih naredila občuten napredek. Proizvajalci, so se osredotočili na izboljšave na področju bistvenih slabostih starejših kotlov, kot so slab izkoristek, neracionalna uporaba proizvedene energije, nadzor nad delovanjem in udobje tovrstnih ogrevalnih sistemov.
Rezultat tega je, da imamo na tržišču odlične kotle na lesno biomaso, s sodobnimi sistemi na področju tehnologije zgorevanja lesa, zmanjševanja okolju škodljivih emisij, povečanja izkoristkov, ter zniževanja potrebnega nalaganja in čiščenja kotla.
Še dodatna prednosti ogrevanja z biomaso je tudi ta, da je trenutna cena energenta ugodna. Seveda pa ima biomasa kot energent tudi slabosti. Dejstvo je, da za skladiščenje potrebuje velik in suh zračen prostor, kar v vseh življenjskih okoljih ni možno zagotoviti. Poleg tega za tovrstno ogrevanje potrebujemo tudi ustrezno velik prostor za postavitev kotla in ustreznega zalogovnika.

Za investicijo lahko pridobite nepovratna sredstva

Za prenovo starega ogrevalnega sistema, z namestitvijo novega s sodobnega kotla na lesno biomaso, lahko pridobite nepovratna sredstva Eko sklada v višini od 2.000 € do 5.000 €.

Close Menu
×