Bojlerji v različnih sistemih ogrevanja sanitarne vode

Kakšne možnosti imamo za ogrevanje sanitarne vode ?

Sleherno gospodinjstvo vsak dan potrebuje segreto sanitarno vodo. Včasih se sploh ne zavedamo, koliko energije za njeno segrevanje potrebujemo na dan. Ogrevanje vode predstavlja v energetski in stroškovni bilanci gospodinjstva večjo postavko, zato je smiselno, da pred investicijo preučimo vse možnosti, ki jih imamo.

Izvedba glede na ogrevalni sistem:

  • vodo ogrevamo z električni bojlerjem,
  • s toplotno črpalko za ogrevanje sanitarne vode,
  • s solarnim sistemom,
  • vodo ogrevamo s primarnim virom za ogrevanje objekta,
  • kombiniramo vse naštete možnosti.,

Električni bojler za sanitarno vodo

Ogrevanje sanitarne vode z električnim grelnikom je primerno za manjše družine ali posameznike, ki živijo v stanovanjih, kjer je ogrevalni sistem že nameščen in se ogrevanje sanitarne vode rešuje individualno. Električni grelnik sanitarne vode je smiseln tudi v kuhinjah, kjer potrebujemo manjše količine sanitarne vode segrete na višjo temperaturo.

Segrevanje sanitarne vode

Solarni bojler za sanitarno vodo

Že leta v naših gospodinjstvih množično uporabljamo solarni sistem, kot vir ogrevanja sanitarne vode. S solarnim sistemom lahko v toplih mesecih zagotovi tudi do 70 % potreb po sanitarni vodi. Pri tem poznamo izvedbo s posebnim bojlerjem prilagojenim za solarne sisteme  ali z zalogvnikom toplote. Prednost sistemov z zalogovnikom je ta, da lahko presežke energije, ki je ne porabimo za ogrevanje sanitarne vode, koristimo za dogrevanje prostorov. V obeh primerih tak sistem potrebuje ustrezen regulator.

Naloga regulatorja ogrevanja ali diferenčnega termostata v solarnem sistemu

Solarni sistem mora biti za optimalno in varno delovanje reguliran z regulatorjem ogrevanja ali diferenčnim termostatom. Oba opravljata funkcijo nadzora nad prenosom toplote iz solarnega sistema v zalogovnik. V primeru, da je temperatura v kolektorjih višja kot v zalogovniku, vključi črpalko za pretok tople vode v zalogovnik. Če koristne temperature v kolektorjih ni, za segrevanje sanitarne vode uporabi drugi razpoložljiv toplotni vir ( kotel, grelec ali toplotno črpalko).  Seltron regulatorji in diferenčni termostati opravljajo poleg opisanega tudi funkcijo zaščite kolekotrjev pred pregrevanjem ali zamrznitvijo.

Ogrevanje Sanitarne Vode S Solarnim Sistemom

Bojler za sanitarno vodo, kot del sistema ogrevanja

V večini primerov je ogrevanje sanitarne vode del sistema ogrevanja objekta. V primeru ogrevalnega sistema, ki zahteva zalogovnik, izberemo vrsto zalogovnika z možnostjo ogrevanja sanitarne vode. Pri sistemih kjer zalogovnik ni smiseln, kot so to sistemi s kotli na olje, plin ali toplotno črpalko, izberemo za te sisteme prilagojen bojler za ogrevanje sanitarne vode. V poletnem času lahko sanitarno vodo ogrevamo s primarnim virom ogrevanja (kotlom, toplotno črpalko) ali z dodatno vgrajenim elektro grelcem. Seveda pa tudi ti sistemi za varčno in usklajeno delovanje potrebujejo ustrezen regulator ogrevanja.

Ogrevanje Sanitarne Vode Kot Del Sistema Ogrevanja Objekta

Izdelki

Grelniki sanitarne vode
Grelnik Sanitarne Vode GSV Za Solarne Sisteme

Grelnik sanitarne vode GSV za solarne sisteme

Grelnik sanitarne vode GSV za solarne sisteme se praviloma uporablja v sistemih...

Preberi več >
Grelnik Sanitarne Vode GSV

Grelnik sanitarne vode GSV

Grelnik sanitarne vode GSV se praviloma uporablja v sistemih ogrevanja s primarno...

Preberi več >
Grelnik Sanitarne Vode GSVTC Za Toplotne Črpalke

Grelnik sanitarne vode GSVTC za toplotne črpalke

Grelnik sanitarne vode GSVTC za toplotne črpalke je bil namensko razvit za...

Preberi več >

ENOSTAVNO

V nekaj preprostih korakih, do sestave ogrevalnega sistema.
Sestava sistema