Seltron
tehnično svetovanje

Daikin zmagovalec velikega testa klimatskih naprav ZPS

Hlajenje S Klimatsko Napravo Daikin

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je testirala 44 klimatskih naprav, ki jih lahko kupimo v Sloveniji in ugotovila velike razlike v ceni, večinoma z razlogom! Klimatske naprave so v vročih poletnih dneh in nočeh najbolj učinkovit način hlajenja. Na testu je ZPS preizkusila, kako učinkovite so stenske klimatske naprave z ločenima zunanjo in notranjo enoto (split izvedba), z močjo 2,5 in 3,5 kW.

V svojem poročilu ZPS ugotavlja, da so najboljše naprave za polovico bolj učinkovite od povprečja in tudi do 80 odstotkov učinkovitejše od najslabših. Za najboljšo klimatsko napravo za hlajenje in ogrevanje je bila razglašena klima naprava proizvajalca DAIKIN. Slednja je dosegla najboljšo skupno oceno izmed kriterijev, ki jih je ocenjevala komisija s pomočjo neodvisnega akreditiranega laboratorija. Ocenjevalni kriteriji pa so bili učinkovitost (65 %), hrupnost (10 %), vsestranskost (10 %), priročnost (10 %) in enostavnost rokovanja/navodil (5 %). Povzetek testov kaže, da DAIKIN ni zasedel zgolj prvega mesta, temveč prednjači tudi med prvimi desetimi najbolj učinkovitimi, oziroma kakovostnimi napravami.

Zmagovalec testa med 2,5 kilovatnimi klimatskimi napravami, Daikinov model, se je še posebej izkazal pri hlajenju in sušenju zraka, kar je zelo dobrodošlo spomladi in na začetku poletja, ko še niso temperature tako visoke, v marsikaterem stanovanju pa imajo težave s prekomerno vlago. Preostali modeli v tem razredu so pri tem testu dobili zgolj oceno povprečno, dva celo pomanjkljivo. Najbolje ocenjena Daikinova klima učinkovito ogreva tudi pri zunanji temperaturi 2 °C.

Izpostavimo lahko še, da so vse od 10 najboljših klimatskih naprav, sodeč po njihovi tehnični dokumentaciji, uvrščene v najvišji energijski razred A+++, vendar neodvisni testi potrjujejo, da so pri energijski učinkovitosti med njimi razlike, tako pri hlajenju, kot pri ogrevanju. Energijski razred zato ni edino zagotovilo za učinkovitost klimatske naprave.

V podjetju SELTRON smo s svojimi 28 letnimi izkušnjami na področju ogrevanja in hlajenja, pravi naslov, da vam pomagamo pri izbiri najboljše klime za vas. Pri izboru optimalne klima naprave je pomembnih veliko dejavnikov. Na primer ali imate težave s prekomerno vlago v prostoru, in ali je kdo od družinskih članov morda alergik. Slednje je pomembno predvsem za to, da bodo v klimatski napravi vgrajeni ustrezni filtri, ki poskrbijo za kakovost obdelave zraka.

Poleg osnovnega filtra imajo klima naprave lahko vgrajen še:

  • aktivni filter, ki odstranjuje dim in neprijetne vonjave,
  • elektrostatični filter, ki skupaj z aktivnim filtrom skrbi za odstranjevanje majhnih delcev, npr. cvetnega prahu iz zraka,
  • ionizator, ki je skupaj s prvima dvema odgovoren za najboljšo kakovost zraka.

Zadnje objave

Vse
Lokalna prezračevalna naprava O.ERRE GHOST 160

Prezračevalna naprava O.ERRE GHOST 160

28 julija, 2020

Prezračevalna naprava O.ERRE GHOST 160 je odlična rešitev za zagotavljanje ustreznega prezračevanja v stanovanjskih in ...

Klime

8 aprila, 2020

Z izbiro vrhunske klime Daikin Emura se odločite za kakovostno napravo s skoraj neslišnim delovanjem ...

Radiatorji Vogel & Noot

Radiatroji Vogel&Noot

28 marca, 2020

Radiatorji nemškega proizvajalca Vogel&Noot so že leta množično prisotni v vseh vrstah objektov. Zaupanje kupcev ...

Toplotne črpalke Daikin Altherma 3

Toplotna črpalka Daikin Altherma 3H HT

18 marca, 2020

Daikin Altherma 3 H HT je naložba v udobje in prihranek energije. Toplotna črpalka z ...

Vgradni Kamin Edilkamin Seltron

Delitev kaminov glede na vrsto vgradnje

23 januarja, 2020

Kamin je lahko samostoječa enota in jo skupaj z oblogo kupimo v kompletu. Kamin lahko ...