Home Phone Email Scroll Top

Pričarajte si čarobne večere ob kaminu

V mrzlih dneh nas pogreje prijetna toplota kamina. Prostor je napolnjen z vonjem in prasketanjem gorečega lesa. Ob kaminu zbrana družina tvori skupne nepozabne spomine.

Kdo si ne bi želel takšnega vzdušja?

Plapolanje plamenov v kaminu

Si želite pomirjujoči občutek in toplino v prazničnih dneh? Potem je čas za kamin.

Če kamina še nimate, je sedaj pravi čas za izbiro pravega za vas in vaš dom. Bližajoči prazniki bodo z njim zagotovo še bolj čarobni.

Zakaj  kamin?

Ker je popolnoma enakovreden vir ogrevanja ostalim že uveljavljenim virom na biomaso. S pravilno umestitvijo v ogrevalni sistem je lahko izredno varčen in udoben način ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Prostori ogreti s kaminom imajo poseben čar. Večeri ob prasketanju ognja pa dajejo domačnost in toplino.

Kdaj je kamin kot vir ogrevanja za vas dobra izbira?

Kamin lahko predstavlja v objektu dodaten ali glavni vir toplote. V primeru, da bo kamin le dodaten, dekorativen vir toplote, je za vas pomembno le, da imate zanj ustrezen prostor in dimniški priklop.

Od odločitvi, da da kamin postane osnovni vir toplote, pa je dobro razmisliti o določenih pogojih, ki jih kamin zahteva:

  • dobro je, da ima vaš objekt dobro izolacijo in s tem dobro energetsko učinkovitost,
  • imate na voljo prostor za skladiščenje pelet ali polen,
  • imate prostor za zalogovnik toplote s prostornino najmanj 1.000 litrov,
  • spadate med aktivne ljudi, ki jih ne moti, da bo za nemoteno ogrevanje potrebno nekaj dodatnega dela,
  • bi radi imeli varčen in prilagodljiv sistem ogrevanja, neodvisen od elektrike in svetovnih cen energentov.
Kamin dodaten ali glavni vir toplote
Kamin primaren ali dopolnilni vir ogrevanja

Kdaj govorimo o kaminu kot primarnem in kdaj​ o dopolnilnem viru ogrevanja?

Kot dopolnilni vir ogrevanja kamin uporabljamo takrat, ko z njim ogrevamo prostor v katerem je postavljen in sosednje prostore, z odpiranjem vrat. Lahko ga uporabimo tudi kot primarni vir ogrevanja, pri čemer s kaminom ogrevamo celoten objekt in sanitarno vodo.

Kamini in kaminske peči, ki jih ponujamo v Seltronu, so primerni  tako za  primarni, kot za dopolnilni vir ogrevanja.

Izbira energenta

Za pravilno odločitev glede energenta, je poleg cenovne analize, potrebno premisliti tudi o tem, koliko dodatne aktivnosti želimo dnevno vlagati v ogrevanje. V primeru, da smo dosti z doma, je za nas bolj primeren kamin na pelete, čeprav zelo avtonomno deluje tudi kamin na drva, vendar tak sistem nujno potrebuje zalogovnik ustreznega volumna.

Izbira energenta pri ogrevanju na kamin
Čarobno vzdušje ob kaminu

Toplovodni ali toplozračni kamin?

Kadar bo kamin osnovni vir ogrevanja, je naslednja odločitev kakšen sistem razvoda toplotne energije želimo, toplovoden ali toplozračen. Toplovodnega priključimo na obstoječ centralni sistem ogrevanja, pri toplozračni izvedbi pa razvod toplote speljemo skozi zračne kanale do prostorov, ki jih želimo ogrevati.

Kamini se čudovito vključijo v sodobno arhitekturo interjerja. Primere ambientov z vgrajenim kaminom si lahko pogledate v prispevku –Kamini za kakovostnejše bivanje, toploto in udobje.

vprašajte nas

Pokličite nas na brezplačno telefonsko številko

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.