Vzdrževanje kotlov na trdo gorivo

Peči na polena, sekance in peči na pelete.

Vzdrževanje kotlov na trdo gorivo

Peči na polena, sekance in peči na pelete.

Priprava kotlov na trdo gorivo na kurilno sezono

V tokratnem sklopu bomo govorili o pečeh na trda goriva. To so peči na polena, sekance in peči na pelete. 
Te peči dejansko potrebujejo največ vzdrževanja, zato jih je treba večkrat letno pregledati. Ob koncu kurilne sezone pa jim je treba privoščiti še redni servis. Zdaj je zadnji čas, da to storite, saj lahko vlaga v kombinaciji s sajami povzroči korozijo kurišča in dimnih poti, s čimer se kotel hitreje uničuje.

Čiščenje kurišča je nujno, saj se na njegovih stenah nabirajo tudi katranske obloge, ki zmanjšujejo prenos toplote na vodo, ki jo ogrevamo. Tukaj imamo primer nepravilno čiščenega kurišča. Vsak milimeter oblog pomeni šest procentov toplotnih izgub. Te obloge se najhitreje naberejo pri neprimerni uporabi goriv in pri predimenzioniranih kotlih, zaradi česar prihaja do nepopolnega izgorevanja.

Čiščenje načeloma lahko opravite sami, s pomočjo krtač, ščetk ali s sesalcem za pepel. Za manj umazana kurišča pa obstajajo tudi kemična sredstva, ki znižujejo točko izgorevanja, da potem ostanki zgorijo v peči.

Dimnikarske storitve so zakonsko določene. Vsako napravo je treba pregledati enkrat letno, dodatno pa je treba kotle na trda goriva očistiti štirikrat letno. Ko pride dimnikar, naj preveri tesnost vrat, nastavitev regulatorja vleka, nastavitev dimne lopute in pa pregleda vse varnostne naprave.

VPRAŠAJTE NAS

Za dodatne informacije smo vam na voljo na brezplačni telefonski številki

OBVESTILO

Servis Seltron bo zaprt od 27. 12. do 29. 12. 2023.
Vse nujne primere in vprašanja, ki bi se pojavila med našo odsotnostjo, bomo reševali takoj po ponovnem odprtju servisa, 3. januarja 2024.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Delovni čas trgovine Seltron na dan 30. 12. 2023.
  • od 7.00 do 12.00